*KisAh MeReKa*

Wednesday, July 7, 2010

WELCOME TO YOUR NEW LIFE..

Masih sempat lagi nak wish congrats n gudluck kat adik2 even abg2 n akak2 pun yg berjaya menjejakkan kaki dan seluruh anggota badan anda ke menara gading..


Mungkin sekarang ni masih lagi dlm mood orientation week (kalau di UM --> Minggu Haluansiswa)
emm..bile tiba je minggu orentasi ni, mcm2 gelagat adik2 tahun pertama yg dpt diperhatikan dari hari pertama bergelar freshies..ada yg dtg bersama keluarga dan kurang juga yg dtg dari jauh menaiki bas, keretapi dan 'belon'..bagi freshies yg tak pernah berjauhan dgn keluarga, pasti tertumpah gak air mata tak kira laki or perempuan..tapi itu semua ada lah lumrah kehidupan kita sebelum benar2 layak bergelar mahasiswa/mahasiswi..

Pastinya byk kenangan manis yg terukir buat semua yg terlibat scra langsung..buat girls frehies yg biasa digelar 'red spot',  pastinya akan di'usha' oleh abg2 PM kolej & sentral..Boys freshies plak akan diambil sbg pet bro oleh akak2 PM..(teringat zaman jadi freshies dulu..tp saye bukan 'red spot' freshies pun..=p)

Pesan saye (berdasarkan pengalaman dan pernah menjadi freshies..) hubungan mesra dan rapat yg dijalinkan ngn senior hendaklah dimanfaatkan dgn cara yg berfaedah..para senior plak jgn asyik dok fkr yg membuli freshies aje..gunakan kesempatan tu utk membantu freshies dlm meniti kehidupan awal bergelar mahasiswa..sistem 'buddy' sgt2 efektif utk guide adik2..dptkan nasihat n panduan drpd mereka..jgn malu2 atau sombong nk mendekati senior..coz mereka la yg mula2 menempuhi alam yg penuh cabaran ini..

Ok la..byk plak saye membebel.. =p tp ade input tau..
Kpd adik2 ( esp adik2 di UM) semoga dpt menyesuaikan diri dgn persekitaran baru anda..n always bear in mind, anda membawa misi yg penting ; membawa doa dan harapan ibu bapa...

2 comments:

FyZa said...

hye sis..rndu kamu..;)

~diAnA~ said...

hye ^_^

rindu kamu juga =)

Related Posts with Thumbnails