*KisAh MeReKa*

Monday, August 23, 2010

AFTER A LONG CHAT...

Chat with some1 sambil layan lagu lagenda budak setan tu mmg betul2 touching..
warghhhhhhhhhhhhhhhh........!!!! mengong sungguh aku rasa arini......................

puasa2..control ur emo...






p/s : blame me, trust me, or leave me......

Gio - Bila Cinta - OST Lagenda Budak Setan (Male- Full Version)

Friday, July 23, 2010

JALAN YANG AKU PILIH...........

Macam tak percaya je...dlm sekelip mata semua ni terjadi kat aku...mungkin ada yg akan menuduh aku berdrama la..syok sendiri la..or whatsoever..tapi yg berdepan dgn hakikat ni adalah..AKU....takde siapa pun tahu apa yg tersirat dlm hati aku..cuma Allah je yg tahu..

Bila dia persoalkan 'keikhlasan', aku tak boleh nak argue ape2..hanya meng'IYA'kan je..mungkin 'keikhlasan' tu akan datang secara perlahan-lahan...i'll try my very best...insyaAllah..

"It always a hard way be4 u find the easy way"....
Yup..memang betul...i'll face it....

Dunia blogging aku mungkin akan 'berkubur' dan mungkin akan diteruskan...
Aku akan hidup dgn kenangan...........

Monday, July 19, 2010

TIDAK SEMUA CINTA BERSATU...

.......................................................................

AKU SAKITI HATINYA ATAS KEBODOHAN DIRI SENDIRI...........


KALAU KAU BACA LUAHAN NI, YAKINKAN DIRI..TABAHKAN HATI..AKU TERPAKSA LEPASKAN KAU PERGI.....................






KEBAHAGIAAN ATAU KEHANCURAN........

BUAT MASA NI..AKU DALAM KERESAHAN..HATI TAK TENANG..KISAH AKU DAN HIDUPKU...UMPAMA SATU PERDAGANGAN...MMG AKU DIBERI PILIHAN UTK MEMILIH...TAPI KEADAAN MEMAKSA AKU MELEPASKAN DIA....YA ALLAH...KAU BERIKANLAH PETUNJUK...AKU MENGHARAPKAN JALAN DARIMU YA ALLAH..KALAU MENGHANCURKAN HIDUPKU BOLEH MEMBAHAGIAKAN KELUARGA....AKU REDHA..........NAMUN, HATI INSAN YG AKU PERNAH KASIHI TERPAKSA DILUKAI......AKU MMG TAK LAYAK UTK DIA....AKU TERLALU KEJAM......SALAH AKU.....SEKARANG NI...AKU RASA, BIARLAH AKU 'LARI' DULU DARI KEDUA-DUANYA......AKU BENCI MEMBUAT PILIHAN!!!!!!!!




Friday, July 16, 2010

YA ALLAH..........TABAHKAN HATI HAMBAMU INI......

“ Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya."



moga aku dapat petunjuk dariMu...Ya Allah...........

Wednesday, July 7, 2010

WELCOME TO YOUR NEW LIFE..

Masih sempat lagi nak wish congrats n gudluck kat adik2 even abg2 n akak2 pun yg berjaya menjejakkan kaki dan seluruh anggota badan anda ke menara gading..


Mungkin sekarang ni masih lagi dlm mood orientation week (kalau di UM --> Minggu Haluansiswa)
emm..bile tiba je minggu orentasi ni, mcm2 gelagat adik2 tahun pertama yg dpt diperhatikan dari hari pertama bergelar freshies..ada yg dtg bersama keluarga dan kurang juga yg dtg dari jauh menaiki bas, keretapi dan 'belon'..bagi freshies yg tak pernah berjauhan dgn keluarga, pasti tertumpah gak air mata tak kira laki or perempuan..tapi itu semua ada lah lumrah kehidupan kita sebelum benar2 layak bergelar mahasiswa/mahasiswi..

Pastinya byk kenangan manis yg terukir buat semua yg terlibat scra langsung..buat girls frehies yg biasa digelar 'red spot',  pastinya akan di'usha' oleh abg2 PM kolej & sentral..Boys freshies plak akan diambil sbg pet bro oleh akak2 PM..(teringat zaman jadi freshies dulu..tp saye bukan 'red spot' freshies pun..=p)

Pesan saye (berdasarkan pengalaman dan pernah menjadi freshies..) hubungan mesra dan rapat yg dijalinkan ngn senior hendaklah dimanfaatkan dgn cara yg berfaedah..para senior plak jgn asyik dok fkr yg membuli freshies aje..gunakan kesempatan tu utk membantu freshies dlm meniti kehidupan awal bergelar mahasiswa..sistem 'buddy' sgt2 efektif utk guide adik2..dptkan nasihat n panduan drpd mereka..jgn malu2 atau sombong nk mendekati senior..coz mereka la yg mula2 menempuhi alam yg penuh cabaran ini..

Ok la..byk plak saye membebel.. =p tp ade input tau..
Kpd adik2 ( esp adik2 di UM) semoga dpt menyesuaikan diri dgn persekitaran baru anda..n always bear in mind, anda membawa misi yg penting ; membawa doa dan harapan ibu bapa...

Tuesday, July 6, 2010

Bila bosan........





ni la yg berlaku...hahaha..
tadi saye jenjalan jap..tgk2 blog..terjah sana sini..
then, ternampak satu entry kat sorang blogger nie..
(i lupa la blog u..x smpat nk folo dan terclose window..hehe)
tadaa~ ni la hasilnye...chumil tak???ngeh2~


Wednesday, June 30, 2010

BOSAN!!!!!!!!!!!!

NAK TUKAR KEJE LAIN!!!!!!!!



 






Monday, June 28, 2010

TIRED OF BEING SORRY.....

..............................
........................
.............................
.........................................


speechless.................................











Friday, June 25, 2010

PadaMu Ku Bersujud






Ku menatap dalam
gelap, tiada yang bisa kulihat
selain hanya nama-Mu,
ya Allah
Esok ataukah nanti,
ampuni semua salahku
lindungi aku dari
segala fitnah
Reff:
Kau tempatku meminta,
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambamu yang selalu bertaubat
Ampuniku ya Allah,
yang sering melupakanmu
saat kau limpahkan
karuniamu dalam sunyinya aku bersujud

Monday, June 21, 2010

KESIBUKAN

Hmmm lama giler tak update blog..
Mmg sgt2 busy minggu lepas..mayb minggu nie gak..huhu
Tp saye tetap ingat kat open diary saye nie..hehe

Minggu yang penuh kepenatan..
Mmg terasa sgt..dari Isnin sampai la Ahad( semalam)..
Tak berpeluang nak berehat kat rumah pun..sengaja membusykan diri sebenarnye..hehe
Hari Sabtu, me n my sis berdating berdua nak dating ngan Mr Safie tak boleh..jauh plak..huhu
Ktorg p shopping sakan..hehe..beli baju raya adik2 excited sungguh aku nie , beli brg make-up, etc barang2 personal

Mmg sakan sungguh kalau dapat keluar ngan my sis..mana taknya, dari pagi sampai ke petang *merendek *korang faham tak term neh??? pantang nmpak benda yg cantik..mesti nak beli..kalau tak beli nt balik rumah gigit jari plak..hehehe..
Mlm tu baru terasa penatnya..mula la merengek kat mak..ngadu sakit kaki..
dan dgn selambanya mak cakap, 'Esok hari Ahad kn?Cuti lagi kn?ikut mak plak p shopping, nk?'
Adoiyai....sunggguuuhhh 'prihatin' mummyku neh...
Sengaja la tu nak perli..huhu..

Hari Ahad pun menjengah dalam hidupku..wah kau..nak tulis novel ke hape nie
Ingatkn nak melepak la kat rumah..tgk dvd, main games, tido etc..tp semua tu tak sempat nak buat coz.......
Paip air kat mesin basuh plak bocor...nasib baik tak dilanda banjir rumah saye..
Bayangkan weh kain baju saye yg melambak2 tuh..tapi takde la penuh laundry sorter tu k.. dan bayangkan jugak kalau saye terpaksa basuh semua baju tu by hand........tidak2....
Pagi tu punya la struggle saye tolong ayah..jadi assistant ayah jap hehe..ayah..cepat2 la fix the prob ye..
Then kitorg pun giveup la coz air dah melimpah2 ke ladang gandum..amik phone then call plumber..
Nasib baik la plumber tu member ayah gak..kalau tak asyik kasi excuse 'ari ahad today..cuti lor..'
Syukur sgt2 petang tu dah boleh guna paip tu..waaaa..lega.........serious....


Haaa..tu la citer weekend saye..hehe..sekian, terima kasih..poyo sungguh



Monday, June 14, 2010

I'M NOTHING WITHOUT U...


Like in all relationship...
feelings sometimes fade...
That’s y it’s up to us to restore those feelings and rekindle love...
 There are times, we need 
to look back to where it all began...
and look at how we can make it better...
B'coz every chance brings possibilities...
but sometimes it takes more than that...

If we want change to happen, it's up to us...
There's no point in being hopeful, if we do nothing...
B'coz every change needs a new beginning...
Whether the change comes from him...
or from us...







Friday, June 11, 2010

CREATIVE BLOGGER AWARD



I dapat award lagi u..jgn jealous..haha perasan, org lain dh ada kot award camgini  ade aku kesah???



Credit to eddyboyz86
 Jom kite terjah blog die!!!! siap promote lagi tuh


Cantik sgt award die..boleh bergerak2 gitu..excited sebenarnye coz dpt award 
Jom kita terjah simbolisme di sebalik award tu!


PENCIL yang besar
  • Menunjukkan kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.
FILEM bergerak tanpa henti
  • Menunjukkan AWARD ini di FOWARD kepada bloggerist yang betul-betul layak menerima.
LOGO bulat berkelip-kelip
  • Jika di perhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. ini membawa maksud anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.

Ok?Dah faham??Bagus2.....
So saye dgn bermurah hatinye nak kasi award ni kepadaaa.........jeng..jeng..jeng...      

Mrs yaya, freaky pinklady, lokmanhakim











Tuesday, June 8, 2010

KALAU DAH JODOH..

Pagi td sebelum pegi kerja, on radio then dgr la jap Hot Chat kat hotfm..
tajuk die......KALAU DAH JODOH...mcm ade kena mengena je ngn aku
sempat dgr celoteh dj korang tau kan sape yg berceloteh pagi2 kat hotfm jap je..ade gak opinion/experience dr pendgr..
 
Kalau dah tajuk camgitu mesti ade terselit citer cintan cintun.. 

Antaranya yg saya dpt dgr la td : time tgh lilit2 shawl kat kepala Meh cini nak story cikit..
ada sorang mamat ni dia dh dpt some1 yg betul2 caring kat dia, sampai dh nak bertunang dh pun..then dlm alam pertunangan tu tetiba plak diaorg ada problem then terputus cam gitu jela..then, nak dijadikan citer, one day, diorg ni pun jumpa la baik2..myb jodoh diorg kuat, so dgn izinNya, in the end diorg pun kawen la...

Nak share kat sini, kita hanya boleh rancang yg terbaik je..selebihnya terserah kepada Allah..n nak cari some1 yg betul2 boleh share everything n yg terbaik tu mmg memerlukan masa..nak kenal2 lagi tukar2 no contact ,nak susun ayat lagi @ mengayat, nak faham         hati budi lagi..n whatsoever la..it takes time..
1mo,yang TERBAIK tu mungkin akan jadi yg sebaliknya..yang tak ok di mata kita tu jugak mungkin adalah JODOH kita yg sebenarnya...

Mudah2an dia adalah JODOH saya..

Monday, June 7, 2010

HELP ME................

SAYA TAK MO GADUH2......
SAYA NAK AWAK FAHAM SAYA.....
SAYA NAK AWAK.......BAIK2 DGN SAYA.......... 



*saya serious pe..bila plak saya main2 plak ni..pls, dont blame me lorr..






SCHOOL HOLIDAY!!!!

Bestnye saye tgk cikgu2 n student2 yg bercuti arini...
jealous plak kat mummy n adik2..
nak cuti gakkkk!!!!!!!!

Thursday, June 3, 2010

DAPAT AWARD!!!!!!!!!


Wah..nie 1st time weh saye dpt award!org lain dh bertimbun2 kot
Tak kisah la..janji arini saye nk gtau..SAYA DAPAT AWARD!!!(dgn nada menjerit)
credit to tiza
Ade gak rupanye kengkawan blogger yg sudi menjamu mata kat blog saye nie..terharunye saye rasa..Sudah2!Hentikan lakonan itu!
Tak mo byk ngomel, so saye akan menjawab tag yg diberikan oleh cik Tiza.

7 KEAJAIBAN THINGS ABOUT DIANA :
  • NORULDIANA nama saya yg tersangat2 la best di muka bumi ini (jgn termuntah ye) 
  • suka berangan, bukan angan2 Mat Jenin dan yg sewaktu dgnnye ye fikir masa depan lorr..
  • suka masak (yeke??) boleh plak ade question mark nie kn dan makan
  • tak lekang dgn hp coz no insan kesayangan saye (mummy,daddy,bro,sis,most important my luvely Mr Safie cinta jarak jauh la katakan) ada dlm hp tu..senang nk contact ..diorg terlalu bz n saye plak payah nk ingt no fon
  • sedang menikmati keindahan dunia ini...
  • boleh men'yumbang'kan suara dgn jayannya..lalalala...
  • nk puji diri sendiri lg boleh? mempunyai lesung batu pipit (special weh..) kiri@kanan???teka la..
Settle sudah sesi menjawab tag..now, i nk kasi uol plak award nie..the winner goes to...(bunyi drum...)jeng,jeng,jeng..ops..lupa plak,tp before tu, kena la rajinkan jari-jemari anda utk menaip dan memerah keringat idea ye..JOM PERAH KERINGAT OTAK!

Tugasan TAG : Award + Tagged
(a) Buat entri berterima kasih atas award yang diberikan.
(b) Berikan kepada 10 / 20 / 30 orang rakan blog korang.
(c) Beritahu kepada rakan - rakan korang bahawa mereka memenangi Award tersebut.
(d) Ceritakan 7 perkara mengenai diri sendiri.

THE AWARD GOES TO..... 

Wednesday, June 2, 2010

Tergeliat lidah, terseliuh tangan


Wah kau entry..tajuk entry macam org critical jer..
Ingin dinyatakan di sini, TIADA SESIAPA yg injured ek..

Actually, malam semalam saye teramat la bowing…nk tgk tv pun tak de citer besh..nk kacau2,mesra2 ngn Mr Safie pun tak leh..dia teramat la bz sampai ke mlm org byk tanggungjawab la katakan..so main game la kat lapPIE..ada reason taw PIE tuh saye teringat kat some1..hikhik..

So berbalik kpd topic perbincangan , pas main game (jap jer) then saye p la jenguk2 mak..she’s too bz lorr..cian mummy..meh cini ****(nama glamour saye di rumah) tolong...dpt gaji nanti blanje taw
 
Actually, kertas2 tu semua hak milik kekal anak murid mummy..biasa la..kan dh tengah tahun ni..next week, school holiday plak..so, mid term exam lorr..si anak yg baik hati nie pun dtg la menghulurkan tgn,meringankan beban si ibu (cewah) padahal bukan check kertas exam diorg pun,just type nama student n mark diorg jer

“Tergeliat lidah, terseliuh tangan” tu coz nama student mummy tersangat2 la canggih manggih (bahasa pe yg aku guna neh) kalau saye menaip, sometimes tue suka menyebut word yg ditype tuh (that’s y tergeliat lidah) punya la unik nama diorag nie..ish3..antaranya, NuraninatulFahkqaruni..wah3..panjang sungguh kn?dekat2 tau spell nama dia tue..ade lagi 5 org yg nama dia ala2 pnjng keretapi..

Kesian cikgu2,ustazah2, teacher2 kalau nak sebut nama panjang2 nie kn? Kena panggil guna nama glamour la kalau dh pnng gitu kot..


p/s : saye bangga dgn nama saye..

Monday, May 31, 2010

BILA CINTA BERAKHIR..

Bila jari-jemari dh rajin nk menaip n bila otak byk plak nk share input, so tercetus la entry nie..hehe.

Sengaja entry nie terbit dlm kotak fikiran nie..(actually, tak tau nk type pe ^_^)

Ingin dimaklumkan bhwa entry tersebut TIADA KAITAN SAMA SEKALI dgn Ms Diana mahupun Mr. Safie ye..weols hidup AMAN DAMAI lagi yek..^_^

Berbalik kpd topic perbincangan (cewah..) actually, byk benda yg berlaku dlm hidup nie ada kalanya tak terfikir pun akan berlaku..bak pepatah omputih ‘MAN PROPOSES, GOD DISPOSES’ kan..tak semua yg kt hajati akan tertunai..Pernah terfikir tak, rumah yg dh berpuluh2 tahun kita stay, tmpat kita berlindung, tmpat rest..tetiba jer terpaksa dikosongkan coz ada sediment..mcm tu juga la dgn kisah cinta..putus cinta tu dh jadi normal case..sape2 pun pernah putus cinta (bagi yg pernah bercinta la..) paling payah, nak hide rasa frust tuh..sgt2 payah..tp depends gak la kan..tgk org gak..kalau org tu sgt2 tabah, boleh kot dia mengaburi mata masyarakat..tp bila masuk bilik, no comment lor..huhu. That’s y, seboleh2nya kalau ditakdirkan kena penyakit tu, try jgn bersendiri..ajak member gi shopping ke (window shopping pun tak pe), main bowling ke, tgk movie ke, do whatever la..at least korang tak bersendirian..(penting! tenangkan diri dgn memohon pertolongan Nya) For those yg ‘KECEWA KRONIK’ tu, try luahkan dgn ur best fren..most important, mental mesti kuat..se’frigile’ mana pun kita, try bangkit dari kegagalan tersebut.. Sebagai org Islam, kita wajib PERCAYA KPD QADA &QADAR.. .. pasti ada hikmah disebaliknya..maybe dia bukan tercipta utk kita, bukan terbaik utk kita,dan yang terbaik itu pasti akan datang suatu hari nanti..^_^

Bagi saye, cinta yg tak kesampaian nie byk mengajar dan mempertemukan kita dgn something yg lebih brmakna..selepas DIKECEWAKAN juga, kita dpt melihat persepsi hidup dgn cara yg berbeza, bljar manage rasa kecewa tu dgn cara yg lebih +ve, and to be more careful dlm bab cintun nie..Tidak dinafikan ada yg bhgia dan berkekalan dgn cinta pertama, namun berjuta yg lain memperolehi kebahagiaan pada cinta ke2, ke3, dan seterusnya..nie la uniknya manusia,berupaya utk berkali-kali jatuh cinta dan kecewa!

p/s : Alhamdulillah..saye dh jumpa yg ‘terbaik’ tu..mudah2an jodoh kami berkekalan.. ^_^



Jom Jalan kaki!




Entri kali nie, info tentang diet dan kesihatan.. Tahu kah kamu, dgn berjalan kaki sahaja boleh membakar kalori /lemak yg menimbun dlm badan? Jom ketahui keadaan tubuh ketika kita melakukan aktiviti berjalan kaki!


1-5minit -utk 1st step, kaki mula mengeluarkan tenaga yg membekalkan kimia kpd sel2 tubuh. Degupan jantung mula meningkat, aliran darah semakin cepat, dan otot plak mulai panas. If kita keep moving, tubuh akan membakar 5 kalori per minit, compared 1 kalori per minit if kita dok lepak je kat umah.

6-10minit - degupan jntung meningkat dari 100 ke 140 detik per minit. Kalori yg terbakar juga akan meningkat menjadi 6 kalori per minit. Tekanan darah yg sedikit meningkat akan merangsang pelepasan bahan kimia yg boleh membesarkan pembuluh darah. So, darah dan oksigen akan mengalir dgn banyak (utk menggerakkan otot).

11-20 minit - suhu tubuh mulai naik (berpeluh). Ketika langkah kaki semakin cepat, kolori yg terbakar bertambah sehingga 7 kalori setiap minit!

21-45minit - time nie, kita akan rasa lebih relaks..coz tubuh melepaskan sejenis bahan kimia (endorphin) terus ke dlm otak. Plus, lemak yg terbakar juga semakin banyak, insulin (yg membantu penyimpanan lemak) juga akan menurun.

p/s : Tak sia-sia kn bg korang yg suka window shopping tuh! ^_^

Thursday, May 27, 2010

ELAK BUDAYA KAMPUS DI TEMPAT KERJA


Moment menghadap buku n pc/laptop untuk menyiapkan assignment sudah menjadi lumrah ketika di university..tersenyum sendiri plak bila mengimbau kembali saat bergelar mahasiswi dulu..berada di university mmg seronok..peraturannya tidak seketat ketika berada di zaman persekolahan..dan kita bebas utk berekspresi..

Sampai 1 stage, selepas berjaya menggenggam segulung ijazah/diploma, tiba la saatnya utk masuk ke alam pekerjaan..alam yg menuntut kita agar bersikap lebih professional dgn komitmen & tanggungjawab yg lebih tinggi..so, kebiasaan yg telah kita lakukan semasa di kampus haruslah ditinggalkan sedikit demi sedikit..Buat mereka yg baru keluar dr kampus n baru menapak dlm alam pekerjaan, jom ikuti panduan penting ini :


1 MASA KURANG PRODUKTIF

Menunda atau ‘copy paste’ assignment yg related semmgnya antara perkara biasa yg berlaku di kampus. (tp saye tak ciplak hasil perahan idea org lain k..kalau ada pn, saye juz amik extract then masukkan kat ref)..so, jgn lanjutkan rasa malas anda ini di alam pekerjaan..try to be more creative..jgn terbiasa berbohong dgn myerahkan hasil kerja org lain! Anda mempunyai kewajipan utk melakukan pekerjaan yg telah dipertanggungjawabkan itu..

2 TIDAK TEPATI MASA

Masa di ‘u’ anda boleh je masuk class sesuka hati (tp ikut schedule la gak..) tp di pejabat, anda wajib dtg awal @ tepat pada waktunya..(coz kena scan card..) if anda tidak menepati masa, anda bakal dinilai sebagai tidak professional sekaligus melabelkan imej –ve pd diri sendiri!

3 TIDAK MENJAGA PENAMPILAN

Ketika kuliah, jeans,t-shirt, mungkin menjadi pilihan utk dress up. Namun dlm dunia pekerjaan, anda wajib berpakaian formal dan rapi (depends pada job gak tau). Aturan berpakaian juga dibuat utk menjaga imej syarikat. (so once uols dh kerja kat tmpt tu, jaga la gak imej empoyer anda k?)

4 ELAK BUDAYA ‘GENG’

Budaya ‘geng’ seakan sudah menjadi budaya wajib sejak zaman bangku sekolah lg..sampai la terbawa-bawa ke ‘u’ then kea lam pekerjaan..dlm dunia pekerjaan, anda diharapkan mempunyai rangkaian social yg lebih luas disamping dpt menyesuaikan diri dgn semua peringkat pekerja di pejabat..namun, tak salah mempunyai ‘geng’ kerana kesamaan hobi, asalkan tidak mengganggu tugas & mampu meningkatkan produktiviti kerja anda!

Wednesday, May 26, 2010

FOOD POISONING



Food poisoning is a common, usually mild, but sometimes deadly illness. Typical symptoms include nausea, vomiting, abdominal cramping, and diarrhea that occur suddenly (within 48 hours) after consuming a contaminated food or drink. Depending on the contamina
nt, fever and chills, bloody stools, dehydration, and nervous system damage may follow. These symptoms may affect one person or a group of people who ate the same thing (called an outbreak).


Semalam saye rasa sgt2 suffer lor...
toilet tuh dah jadi teman setia since pagi lagi..
ade la symptom2 yg related ngn fakta di atas tuh..
pagi2 lagi, Mr Safie suruh saye minum air susu suam...
tp..saye ade masalah lor nk minum susu..huhu
mummy suruh pegi clinic arini...
tp saye rasa dh ok cikit kot arini..

mudah2han saye cihat cikit arini..




Tuesday, May 25, 2010

Alhamdulillah..

Syukur sgt2...
Tinggu lepas..byk benda x best yg terjadi kat saye..huhu
Tp alhamdulillah pas semua yg berlaku, maybe la..semua prob tu dh settle..

Bila ada problem, mesti jiwa pun tak tenang...jiwa kacau beb...
then, fikir2 balik, tak guna gak nk moody je all the time kn? So,saye amik langkah +ve and proactive utk selesaikan secara baik...

Mungkin ada hikmah disebalik apa yg dh berlaku tu... ^_^



Wednesday, May 19, 2010

MOOD








mood saye pada waktu ini..............






PJJ ( PERCINTAAN JARAK JAUH )



missing some1..

Pagi2 lagi saye dh rasa x best..dont know y.. n saye amat2 windu ngn some1...even subuh2 lagi dh dpt wish morning tp...
still windu gak!
pengorbanan..pjj!


utk hilangkan windu jap, saye try google tips PJJ ni..then, dpt la beberapa tips..antaranya..


1. Anda harus sentiasa menghubungi si dia. Sekali sekala call si dia, dan selalu bermesej dengan dirinya.. sekiranya anda sibuk atau tak suka mesej selalu, jujur padanya.. beritahu yang anda sibuk atau penat. sebolehnya call si dia, supaya tak mesej pun xpa yang penting dpt dgr suara. dan mesej itu penting.. hanya itu penghubung yang mudah bagi anda berdua
.. (ktorg mmg hari2 contact..xpernah miss..even time gaduh2 manje..hehe)

9. Anda dan si dia harus sentiasa bertolenrasi, give and take dalam apa jua perkara (yup! saye setuju)

10. Dan semestinya anda harus sentiasa berdoa agar hubungan anda akan bahagia selalu dan semakin erat walaupun jarak beribu batu.
. selalu... =)


4 more information visit----> lynnamill.blogspot.com



Tuesday, May 18, 2010

EXHAUSTED



manyak keje arini lor..
even dato' tak masuk opis tp saye KELETIHAN..
dh nk balik ni baru saye berkesempatan nk up8 blog..
SAYE RASA MENGANTUK!
( balik nnt, nak tido jap cam baby 2 la..^_^ agak cumil lorr..)


Monday, May 17, 2010

JIKA ANDA MASIH DITAKUK LAMA

Dah berapa lama korang bekerja? 2thn? 5thn? 10thn??

Kalau masih berada di posisi yg sama dlm pejabat tu, dan masih belum muncul ‘keajaiban’ yg didambakn, bermakna selama ini korang dah abaikan perkara remeh yg sebenarnya boleh membuatkan korang dipromosikan untuk kenaikan pangkat!

Setiap individu pastinya ingin mengalami peningkatan dlm karier. Tapi sekiranya jawatan anda masih di takuk lama, pastinya memberikan tekanan kepada anda. So, saye ada la baca kat magazine tips untuk memperbaiki mutu kerja dan most important dpt membuka mata boss utk mencalonkan anda ke posisi yg didambakan selama ni!

DATANG AWAL
Pepatah ‘time is money’ mmg berlaku dlm dunia pekerjaan. Usahakanlah selalu tiba 15mnt lebih awal untuk ke pejabat. So, dgn cara tu anda akan ada byk masa utk memperbaiki penampilan sekaligus mempersiapkan pekerjaan pada hari tersebut. Rutin tersebut bukan shj mempamerkan sikap profesionalisme, bahkan menandakan anda menghargai rakan dan pihak atasan.

JAGA KESIHATAN
Memiliki tubuh sihat dan stamina kuat nyata dapat mendukung prestasi kerja. Kalau kerap sgt ambil mc dpt mengurangkan produktiviti kerja. Then mcmana boss nak promosikan anda kalau hasil kerja anda lebih sedikit compare dgn rakan kerja yg lain?

MEMENTINGKAN KEUTAMAAN
Biasakan diri mencatat semua tugas secara mendalam spya dpt disesuaikan dgn jaduan yg telah ditentukan. JGN BUAT KERJA LAST MINUTE! Berikan perhatian terhadap kerja yg diutamakan terlebih dahulu.

SEMANGAT
Tanpa disedari kerja yg dilakukan bakal memberikan hasil yg lebih baik sekiranya dilakuukan dgn bersemangat tinggi! Hasil kerja yg ‘setakat siap’ bakal memberi kesan negative kepada diri sendiri. So, sape yg rugi…

TENANG
Pekerja yg mampu mengendalikan diri di saat2 kritikal menjadi rebutan ramai majikan. Ketika sdg sibuk dgn beberapa beban kerja, anda tetap berusaha untuk bersikap tenang dan menahan emosi..boleh ke korang??

JAGA PENAMPILAN
Tidak dinafikan penampilan juga menjadi perkara penting dlm perkembangan karier. Cara berpakaian, kerapian hinggalan aspek kebersihan diri harus dititikberatkan. Bagi pekerja wanita, tak perlu bersolek scra keterlaluan, memadai jika anda nampak berketerampilan.

SENTIASA BERKOMUNIKASI DGN PASANGAN


Berkomunikasi bermaksud adanya pertukaran maklumat dan perasaan. Contohnya, sama2 berbual, bergurau, share idea, makan bersama-sama, beriadah bersama2, dan pelbagai aktiviti lain yg dilakukan secara bersama-sama dan dalam keadaan yg mesra, bukannya membatukan diri seperti patung!

Bila dah dapat title husband n wife, masing-masing mcm dah dh kurang berkomunikasi compare time zaman bercintan-cintun dulu (kalau boleh, hari-hari nak dgr suara!). Bagi mereka ini, cukuplah isteri atau suami tahu status masing2, faham dgn kesibukan yg dialami dan pandai2lah membawa diri..Zaman serba maju, bergerak selangkah je memerlukan duit..so kena la work harder..Kalau benar pun pandangan tu, kenapa mesti korbankan insane tersayang???

Kerja la..belajar la..do it..tp jgn sampai meminggirkan pasangan dan anak2 anda.

Paling penting, perlu bijak menguruskan jadual kerja anda. Praktikkan masa bekerja di pejabat adalah untuk bagi full attention. Bila waktu pejabat tamat, cepat-cepat pulang ke rumah (jgn melencong tempat lain plak!). Tp sekiranya still ada baki kerja yg tak settle, boleh bawa pulang ke rumah..TP DENGAN SYARAT..lakukan la dulu urusan dgn keluarga anda! Apa urusannya? Solat jemaah sama2, dinner sama2, berbual dgn pasangan dan anak2, check homework anak2, bermesra dgn pasangan anda..then baru la settlekan kerja anda semula. Mungkin dlm lingkungan 10-11pm..lewat? Biar la lewat sedikit, itu la namanya PENGORBANAN untuk yg tersayang!

CANTIK DI HATI

Hari ini saye akan share ttg satu perkataan nie-’CUKUP’

‘Cukup’ adalah persoalan ttg kepuasan hati. ‘Cukup’ hanya boleh diucapkan oleh org yg bersyukur atas apa yg diperolehi. Actually kita tak perlu takut nk berkata ‘cukup’. Mengucapkan kata ‘cukup’ bukan bererti kita berhenti berusaha..dan ‘cukup’ juga tak boleh disama erti bhwa kita sudah terlalu berpuas hati.no,no,no..

Mengucap kata ‘cukup’ membuat kita melihat apa yg telah kita terima, bukan apa yg belum kita dptkn..so, jgn biarkan kerakusan manusia membuat kita sukar untuk mengucapkan kata ‘cukup’!

Belajarlah men'cukup’kan diri dgn apa yg ada pada kita hari ini..maka, kita akan menjadi manusia yg berbahagia dan sentiasa bersyukur dgn apa yg ada.

Belajarlah untuk berkata ‘cukup’!

KANTA LEKAP

Kanta lekap atau ‘contact lense’ seakan sudah menjadi kegilaan dan trend yang meluas di merata dunia. Fungsinya sebenarnya sama dgn pemakaian kaca mata iaitu memperbaiki jarak pandang seseorang. Ianya juga merupakan salah satu alternatif untuk menghilangkan kebosanan bagi mereka yg inginkan pilihan selain berkaca mata.

Actually, even product ni kecil namun kesannya tehadap penampilan diri cukup besar sekali.
Bagi mengubah penampilan spya Nampak lebih dramatic, so boleh la try contact lense yg didatangkan dgn pelbagai variasi warna (warna coklat,biru,hijau, ungu etc). Try la bereksperimentasi dgn warna!










p/s: Sebelum memakai ‘contact lense’, sebaiknya dapatkan nasihat dari pakar. Then dapatkan juga informasi ttg pemilihan warna yg boleh memberi ‘highlight’ pada warna mata asli korang k!

Mr. L

Almost 3 years ‘u’ have been with me..
‘u’ used to be with me..
‘u’ always help me..in what matter..
Everywhere and anywhere..


iLuVMr.L


*jgn salah fhm ye Mr. Safie..=p Mr.L tu laptop saye..dh almost 3 years Mr.L layan ‘karenah’ saye..
tolong saye completekan assignment, edit picture la, start buat blog nie..hehe..dan mcm2 lagi la..
byk jasa Mr.L..tak sia-sia saye ‘ambil’ awak kat kedai computer dulu..





*Mr. Safie..boleh pinjam jap tak Ms. lappie awk..hehe..actually, saye kesian kat Mr.L nie..takde teman..=p plus, boleh saye tambah koleksi..hehe

Friday, May 14, 2010

MY BELOVED MUM


ini adalah pic mummy saye..
dia seorang pendidik
mummy saye seorang yg sgt2 penyayang
mummy saye la yg mula2 ajar saye erti cinta
saye SAYANG sgt2 kat mummy saye!
LOVE U SOOOOO MUCH!!!




* Bulan Mei nie banyak 'hari peristiwa' compare dgn bulan-bulan lain..

ade Hari Ibu, Hari Jururawat, Hari Guru..

Semua hari-hari tu saye dedicated kat mummy saye..
Beliau seorang ibu, jururawat untuk anak-anak beliau, dan guru kepada anak-anaknya dan juga anak didiknya..
Sometimes, terfikir gak...boleh ke saye pikul tanggungjawab mcm mummy saye..uruskan anak-anak, anak murid kat sekolah tu lg..emmm...sometimes, weekend pun mummy busy dgn kursus2 tu semua...tp mummy masih sempat uruskan hal-hal di rumah sebelum keluar bekerja..saye sgt2 BERBANGGA dgn mummy saye...saye sendiri mempunyai pengalaman menjadi pendidik...even sekejap tp saye tau betapa toughnye mummy saye nk layan karenah budak2 ni...emmm...tak tau nk cakap pe dah..yg saye tau..

saye sgt2 sayang mummy..and daddy saye!









JADUAL PEMULIHAN KESIHATAN TUBUH

Selalunya kita bila kita ada jadual, semua rutin harian kita dpt dilakukan dgn lebih teratur kn?
Ramai org mengakui kepentingan ‘jadual’ atau ‘schedule’ ini. Tak kira la student ke, employer or employee ke,even model dan artis pun ada schedule mereka sendiri..
Secara sedar atau tidak, tubuh badan kita juga memerlukan penjadualan yg teratur bagi memastikan kesihatan tubuh yang unggul.
Sedikit info yang saye nk share dgn korang. (hasil pembacaan saye dlm majalah WANITA)

Mendapat tidur yg mencukupi (ant 6-7 jam bg org dewasa k. Tp kalau bangun Qiamulail tu kurang dari 6jam pun dh cukup ) amat penting utk kesihatan korang. Namun, ramai yg mengabaikan keperluan ini, sama ada busy dgn kehidupan sosial yg menyeronokkan kat luar tu ataupun terlalu sibuk dgn kerja2 yg menimbun kat ofis (bg yg 'terpaksa' buat overnite). Gaya hidup sihat dan amalan permakanan yg baik amat penting supaya tubuh blh menyerap dan mengeluarkan sgla bahan kimia yg tidak diperlukan tubuh mengikut ‘jadual’ . Dan semua proses penyerapan dan pemulihan dlm tubuh kita berlaku secara berperingkat semasa kita sdg tidur..

9pm - 11pm Waktu utk membuang bhn2 toksid (de-toksifikasi) drpd sistem antibodi (nodul-nodul limfa). Tempoh ini seharusnya dimanfaatkan untuk berehat.
11pm-1am Proses de-toksifikasi berlaku pada limfa dan sebaiknya anda berada dlm keadaan tidur yg nyenyak..
1am -3am Proses de-toksifikasi diteruskan ke bahagian pundi-pundi kencing, juga sebaiknya ketika anda tidur nyenyak.
3am -5am Bahagian paru-paru menerima proses de-toksifikasi. Maka tidak hairanlah para penghidap batuk akan mula batuk-batuk ketika ini ( so tak perlu makan ubat batuk supaya tak la ganggu proses nyah-toksid ni - let it be nature ).
5am -7am Proses de-toksifikasi di bahagian kolon ( sepatutnya kita buang air besar pada waktu ni).
7am-9am Penyerapan khasiat dlm usus kecil. (disarankan breakfast..bg yg liat nk breakfast tu, try change your life style – termasuk la saye..hehe..sgt2 malas nk breakfast). Actually, breakfast before 7.30am is really2 good for those yg nk maintain energetic. Adalah lebih baik kalau lewat breakfast (around 9am to 10am) berbanding tak breakfast langsung!

Tidur lewat dan bangun lewat akan menjejaskan proses de-toksifikasi..(emm..28 hari lagi FIFA world cup..confirm akan muncul syndrome baru..tak cukup tidur,exhausted..)
Jadi, pastikan korang mendapatkan tidur yg secukupnya supaya proses nyah toksid dlm tubuh secara semula jadi boleh berlangsung dgn teratur..


Masih belum terlambat utk kita mengubah kepada gaya hidup yg lebih sihat !

ADAMAYA

Semlm saye follow cite ADAMAYA..
Last episode..sgt2 touching lor..bila Maya dah sedar kesilapan yg dia pernah buat, dan dia cuba minta maaf kat Adam..sgt2 touching scene tu..
Memang patut pun Adam jual mahal sebelum maafkan Maya..kalau tak sebelum ni dia sabar je dgn perangai isteri dia..

Emmm..dalam dunia realiti sekarang ni,ada ke husband yg macam tu ek??? Sgt2 sabar dan sanggup merendahkan sedikit ego sendiri.. (hmmm sape nk jawab tu?)

Dan..
..saye dah fall in love dgn lagu ost ADAMAYA..
sempat juga la google lagu tu..

so,jom layaaannn....

Thursday, May 13, 2010

*CuPcAkEs*











*sangat2 tomey














*cedapnye....








terasa starving plak (kononnya la..)

SAYE NK TRY BUAT MACAM TUE GAK!

*tgh google recipes..hehe

SAYA MENGGILAI COKLAT!

saya sgt2 menyukai coklat!

td sempat terjah seorang blogger nie.
ade banyak recipes yg best2..

tak caye try la click kat link nie:

http://yatiememories.blogspot.com


sgt2 cedap semasa saye 'menjamu' mata tadi..
sape nk blanje saye cupcakes! Angkat mouse anda! =p

SAYA MENGGILAI COKLAT!

saye sgt2 menyukai coklat!



kalau nk recipes2 click je kat link di atas..
SGT2 CEDAP! (menjamu mata je..huhu)


sape nak blanje saye nie...

Wednesday, May 12, 2010

*iLuVnAtuRe*






















*the beauty of nature..

SAYE RINDU EX...




















td saye terjah blog >>AnokMeKyAm<<..then saye baca la entry2 yg die type.. saye sgt2 rindu ex-housemate saye =(

* dayoh,aku grab pic nie dr blog mu tau..miss u soooo much!!!
Related Posts with Thumbnails