*KisAh MeReKa*

Monday, May 31, 2010

BILA CINTA BERAKHIR..

Bila jari-jemari dh rajin nk menaip n bila otak byk plak nk share input, so tercetus la entry nie..hehe.

Sengaja entry nie terbit dlm kotak fikiran nie..(actually, tak tau nk type pe ^_^)

Ingin dimaklumkan bhwa entry tersebut TIADA KAITAN SAMA SEKALI dgn Ms Diana mahupun Mr. Safie ye..weols hidup AMAN DAMAI lagi yek..^_^

Berbalik kpd topic perbincangan (cewah..) actually, byk benda yg berlaku dlm hidup nie ada kalanya tak terfikir pun akan berlaku..bak pepatah omputih ‘MAN PROPOSES, GOD DISPOSES’ kan..tak semua yg kt hajati akan tertunai..Pernah terfikir tak, rumah yg dh berpuluh2 tahun kita stay, tmpat kita berlindung, tmpat rest..tetiba jer terpaksa dikosongkan coz ada sediment..mcm tu juga la dgn kisah cinta..putus cinta tu dh jadi normal case..sape2 pun pernah putus cinta (bagi yg pernah bercinta la..) paling payah, nak hide rasa frust tuh..sgt2 payah..tp depends gak la kan..tgk org gak..kalau org tu sgt2 tabah, boleh kot dia mengaburi mata masyarakat..tp bila masuk bilik, no comment lor..huhu. That’s y, seboleh2nya kalau ditakdirkan kena penyakit tu, try jgn bersendiri..ajak member gi shopping ke (window shopping pun tak pe), main bowling ke, tgk movie ke, do whatever la..at least korang tak bersendirian..(penting! tenangkan diri dgn memohon pertolongan Nya) For those yg ‘KECEWA KRONIK’ tu, try luahkan dgn ur best fren..most important, mental mesti kuat..se’frigile’ mana pun kita, try bangkit dari kegagalan tersebut.. Sebagai org Islam, kita wajib PERCAYA KPD QADA &QADAR.. .. pasti ada hikmah disebaliknya..maybe dia bukan tercipta utk kita, bukan terbaik utk kita,dan yang terbaik itu pasti akan datang suatu hari nanti..^_^

Bagi saye, cinta yg tak kesampaian nie byk mengajar dan mempertemukan kita dgn something yg lebih brmakna..selepas DIKECEWAKAN juga, kita dpt melihat persepsi hidup dgn cara yg berbeza, bljar manage rasa kecewa tu dgn cara yg lebih +ve, and to be more careful dlm bab cintun nie..Tidak dinafikan ada yg bhgia dan berkekalan dgn cinta pertama, namun berjuta yg lain memperolehi kebahagiaan pada cinta ke2, ke3, dan seterusnya..nie la uniknya manusia,berupaya utk berkali-kali jatuh cinta dan kecewa!

p/s : Alhamdulillah..saye dh jumpa yg ‘terbaik’ tu..mudah2an jodoh kami berkekalan.. ^_^



Jom Jalan kaki!




Entri kali nie, info tentang diet dan kesihatan.. Tahu kah kamu, dgn berjalan kaki sahaja boleh membakar kalori /lemak yg menimbun dlm badan? Jom ketahui keadaan tubuh ketika kita melakukan aktiviti berjalan kaki!


1-5minit -utk 1st step, kaki mula mengeluarkan tenaga yg membekalkan kimia kpd sel2 tubuh. Degupan jantung mula meningkat, aliran darah semakin cepat, dan otot plak mulai panas. If kita keep moving, tubuh akan membakar 5 kalori per minit, compared 1 kalori per minit if kita dok lepak je kat umah.

6-10minit - degupan jntung meningkat dari 100 ke 140 detik per minit. Kalori yg terbakar juga akan meningkat menjadi 6 kalori per minit. Tekanan darah yg sedikit meningkat akan merangsang pelepasan bahan kimia yg boleh membesarkan pembuluh darah. So, darah dan oksigen akan mengalir dgn banyak (utk menggerakkan otot).

11-20 minit - suhu tubuh mulai naik (berpeluh). Ketika langkah kaki semakin cepat, kolori yg terbakar bertambah sehingga 7 kalori setiap minit!

21-45minit - time nie, kita akan rasa lebih relaks..coz tubuh melepaskan sejenis bahan kimia (endorphin) terus ke dlm otak. Plus, lemak yg terbakar juga semakin banyak, insulin (yg membantu penyimpanan lemak) juga akan menurun.

p/s : Tak sia-sia kn bg korang yg suka window shopping tuh! ^_^

Thursday, May 27, 2010

ELAK BUDAYA KAMPUS DI TEMPAT KERJA


Moment menghadap buku n pc/laptop untuk menyiapkan assignment sudah menjadi lumrah ketika di university..tersenyum sendiri plak bila mengimbau kembali saat bergelar mahasiswi dulu..berada di university mmg seronok..peraturannya tidak seketat ketika berada di zaman persekolahan..dan kita bebas utk berekspresi..

Sampai 1 stage, selepas berjaya menggenggam segulung ijazah/diploma, tiba la saatnya utk masuk ke alam pekerjaan..alam yg menuntut kita agar bersikap lebih professional dgn komitmen & tanggungjawab yg lebih tinggi..so, kebiasaan yg telah kita lakukan semasa di kampus haruslah ditinggalkan sedikit demi sedikit..Buat mereka yg baru keluar dr kampus n baru menapak dlm alam pekerjaan, jom ikuti panduan penting ini :


1 MASA KURANG PRODUKTIF

Menunda atau ‘copy paste’ assignment yg related semmgnya antara perkara biasa yg berlaku di kampus. (tp saye tak ciplak hasil perahan idea org lain k..kalau ada pn, saye juz amik extract then masukkan kat ref)..so, jgn lanjutkan rasa malas anda ini di alam pekerjaan..try to be more creative..jgn terbiasa berbohong dgn myerahkan hasil kerja org lain! Anda mempunyai kewajipan utk melakukan pekerjaan yg telah dipertanggungjawabkan itu..

2 TIDAK TEPATI MASA

Masa di ‘u’ anda boleh je masuk class sesuka hati (tp ikut schedule la gak..) tp di pejabat, anda wajib dtg awal @ tepat pada waktunya..(coz kena scan card..) if anda tidak menepati masa, anda bakal dinilai sebagai tidak professional sekaligus melabelkan imej –ve pd diri sendiri!

3 TIDAK MENJAGA PENAMPILAN

Ketika kuliah, jeans,t-shirt, mungkin menjadi pilihan utk dress up. Namun dlm dunia pekerjaan, anda wajib berpakaian formal dan rapi (depends pada job gak tau). Aturan berpakaian juga dibuat utk menjaga imej syarikat. (so once uols dh kerja kat tmpt tu, jaga la gak imej empoyer anda k?)

4 ELAK BUDAYA ‘GENG’

Budaya ‘geng’ seakan sudah menjadi budaya wajib sejak zaman bangku sekolah lg..sampai la terbawa-bawa ke ‘u’ then kea lam pekerjaan..dlm dunia pekerjaan, anda diharapkan mempunyai rangkaian social yg lebih luas disamping dpt menyesuaikan diri dgn semua peringkat pekerja di pejabat..namun, tak salah mempunyai ‘geng’ kerana kesamaan hobi, asalkan tidak mengganggu tugas & mampu meningkatkan produktiviti kerja anda!

Wednesday, May 26, 2010

FOOD POISONING



Food poisoning is a common, usually mild, but sometimes deadly illness. Typical symptoms include nausea, vomiting, abdominal cramping, and diarrhea that occur suddenly (within 48 hours) after consuming a contaminated food or drink. Depending on the contamina
nt, fever and chills, bloody stools, dehydration, and nervous system damage may follow. These symptoms may affect one person or a group of people who ate the same thing (called an outbreak).


Semalam saye rasa sgt2 suffer lor...
toilet tuh dah jadi teman setia since pagi lagi..
ade la symptom2 yg related ngn fakta di atas tuh..
pagi2 lagi, Mr Safie suruh saye minum air susu suam...
tp..saye ade masalah lor nk minum susu..huhu
mummy suruh pegi clinic arini...
tp saye rasa dh ok cikit kot arini..

mudah2han saye cihat cikit arini..




Tuesday, May 25, 2010

Alhamdulillah..

Syukur sgt2...
Tinggu lepas..byk benda x best yg terjadi kat saye..huhu
Tp alhamdulillah pas semua yg berlaku, maybe la..semua prob tu dh settle..

Bila ada problem, mesti jiwa pun tak tenang...jiwa kacau beb...
then, fikir2 balik, tak guna gak nk moody je all the time kn? So,saye amik langkah +ve and proactive utk selesaikan secara baik...

Mungkin ada hikmah disebalik apa yg dh berlaku tu... ^_^



Wednesday, May 19, 2010

MOOD








mood saye pada waktu ini..............






PJJ ( PERCINTAAN JARAK JAUH )



missing some1..

Pagi2 lagi saye dh rasa x best..dont know y.. n saye amat2 windu ngn some1...even subuh2 lagi dh dpt wish morning tp...
still windu gak!
pengorbanan..pjj!


utk hilangkan windu jap, saye try google tips PJJ ni..then, dpt la beberapa tips..antaranya..


1. Anda harus sentiasa menghubungi si dia. Sekali sekala call si dia, dan selalu bermesej dengan dirinya.. sekiranya anda sibuk atau tak suka mesej selalu, jujur padanya.. beritahu yang anda sibuk atau penat. sebolehnya call si dia, supaya tak mesej pun xpa yang penting dpt dgr suara. dan mesej itu penting.. hanya itu penghubung yang mudah bagi anda berdua
.. (ktorg mmg hari2 contact..xpernah miss..even time gaduh2 manje..hehe)

9. Anda dan si dia harus sentiasa bertolenrasi, give and take dalam apa jua perkara (yup! saye setuju)

10. Dan semestinya anda harus sentiasa berdoa agar hubungan anda akan bahagia selalu dan semakin erat walaupun jarak beribu batu.
. selalu... =)


4 more information visit----> lynnamill.blogspot.com



Tuesday, May 18, 2010

EXHAUSTED



manyak keje arini lor..
even dato' tak masuk opis tp saye KELETIHAN..
dh nk balik ni baru saye berkesempatan nk up8 blog..
SAYE RASA MENGANTUK!
( balik nnt, nak tido jap cam baby 2 la..^_^ agak cumil lorr..)


Monday, May 17, 2010

JIKA ANDA MASIH DITAKUK LAMA

Dah berapa lama korang bekerja? 2thn? 5thn? 10thn??

Kalau masih berada di posisi yg sama dlm pejabat tu, dan masih belum muncul ‘keajaiban’ yg didambakn, bermakna selama ini korang dah abaikan perkara remeh yg sebenarnya boleh membuatkan korang dipromosikan untuk kenaikan pangkat!

Setiap individu pastinya ingin mengalami peningkatan dlm karier. Tapi sekiranya jawatan anda masih di takuk lama, pastinya memberikan tekanan kepada anda. So, saye ada la baca kat magazine tips untuk memperbaiki mutu kerja dan most important dpt membuka mata boss utk mencalonkan anda ke posisi yg didambakan selama ni!

DATANG AWAL
Pepatah ‘time is money’ mmg berlaku dlm dunia pekerjaan. Usahakanlah selalu tiba 15mnt lebih awal untuk ke pejabat. So, dgn cara tu anda akan ada byk masa utk memperbaiki penampilan sekaligus mempersiapkan pekerjaan pada hari tersebut. Rutin tersebut bukan shj mempamerkan sikap profesionalisme, bahkan menandakan anda menghargai rakan dan pihak atasan.

JAGA KESIHATAN
Memiliki tubuh sihat dan stamina kuat nyata dapat mendukung prestasi kerja. Kalau kerap sgt ambil mc dpt mengurangkan produktiviti kerja. Then mcmana boss nak promosikan anda kalau hasil kerja anda lebih sedikit compare dgn rakan kerja yg lain?

MEMENTINGKAN KEUTAMAAN
Biasakan diri mencatat semua tugas secara mendalam spya dpt disesuaikan dgn jaduan yg telah ditentukan. JGN BUAT KERJA LAST MINUTE! Berikan perhatian terhadap kerja yg diutamakan terlebih dahulu.

SEMANGAT
Tanpa disedari kerja yg dilakukan bakal memberikan hasil yg lebih baik sekiranya dilakuukan dgn bersemangat tinggi! Hasil kerja yg ‘setakat siap’ bakal memberi kesan negative kepada diri sendiri. So, sape yg rugi…

TENANG
Pekerja yg mampu mengendalikan diri di saat2 kritikal menjadi rebutan ramai majikan. Ketika sdg sibuk dgn beberapa beban kerja, anda tetap berusaha untuk bersikap tenang dan menahan emosi..boleh ke korang??

JAGA PENAMPILAN
Tidak dinafikan penampilan juga menjadi perkara penting dlm perkembangan karier. Cara berpakaian, kerapian hinggalan aspek kebersihan diri harus dititikberatkan. Bagi pekerja wanita, tak perlu bersolek scra keterlaluan, memadai jika anda nampak berketerampilan.

SENTIASA BERKOMUNIKASI DGN PASANGAN


Berkomunikasi bermaksud adanya pertukaran maklumat dan perasaan. Contohnya, sama2 berbual, bergurau, share idea, makan bersama-sama, beriadah bersama2, dan pelbagai aktiviti lain yg dilakukan secara bersama-sama dan dalam keadaan yg mesra, bukannya membatukan diri seperti patung!

Bila dah dapat title husband n wife, masing-masing mcm dah dh kurang berkomunikasi compare time zaman bercintan-cintun dulu (kalau boleh, hari-hari nak dgr suara!). Bagi mereka ini, cukuplah isteri atau suami tahu status masing2, faham dgn kesibukan yg dialami dan pandai2lah membawa diri..Zaman serba maju, bergerak selangkah je memerlukan duit..so kena la work harder..Kalau benar pun pandangan tu, kenapa mesti korbankan insane tersayang???

Kerja la..belajar la..do it..tp jgn sampai meminggirkan pasangan dan anak2 anda.

Paling penting, perlu bijak menguruskan jadual kerja anda. Praktikkan masa bekerja di pejabat adalah untuk bagi full attention. Bila waktu pejabat tamat, cepat-cepat pulang ke rumah (jgn melencong tempat lain plak!). Tp sekiranya still ada baki kerja yg tak settle, boleh bawa pulang ke rumah..TP DENGAN SYARAT..lakukan la dulu urusan dgn keluarga anda! Apa urusannya? Solat jemaah sama2, dinner sama2, berbual dgn pasangan dan anak2, check homework anak2, bermesra dgn pasangan anda..then baru la settlekan kerja anda semula. Mungkin dlm lingkungan 10-11pm..lewat? Biar la lewat sedikit, itu la namanya PENGORBANAN untuk yg tersayang!

CANTIK DI HATI

Hari ini saye akan share ttg satu perkataan nie-’CUKUP’

‘Cukup’ adalah persoalan ttg kepuasan hati. ‘Cukup’ hanya boleh diucapkan oleh org yg bersyukur atas apa yg diperolehi. Actually kita tak perlu takut nk berkata ‘cukup’. Mengucapkan kata ‘cukup’ bukan bererti kita berhenti berusaha..dan ‘cukup’ juga tak boleh disama erti bhwa kita sudah terlalu berpuas hati.no,no,no..

Mengucap kata ‘cukup’ membuat kita melihat apa yg telah kita terima, bukan apa yg belum kita dptkn..so, jgn biarkan kerakusan manusia membuat kita sukar untuk mengucapkan kata ‘cukup’!

Belajarlah men'cukup’kan diri dgn apa yg ada pada kita hari ini..maka, kita akan menjadi manusia yg berbahagia dan sentiasa bersyukur dgn apa yg ada.

Belajarlah untuk berkata ‘cukup’!

KANTA LEKAP

Kanta lekap atau ‘contact lense’ seakan sudah menjadi kegilaan dan trend yang meluas di merata dunia. Fungsinya sebenarnya sama dgn pemakaian kaca mata iaitu memperbaiki jarak pandang seseorang. Ianya juga merupakan salah satu alternatif untuk menghilangkan kebosanan bagi mereka yg inginkan pilihan selain berkaca mata.

Actually, even product ni kecil namun kesannya tehadap penampilan diri cukup besar sekali.
Bagi mengubah penampilan spya Nampak lebih dramatic, so boleh la try contact lense yg didatangkan dgn pelbagai variasi warna (warna coklat,biru,hijau, ungu etc). Try la bereksperimentasi dgn warna!










p/s: Sebelum memakai ‘contact lense’, sebaiknya dapatkan nasihat dari pakar. Then dapatkan juga informasi ttg pemilihan warna yg boleh memberi ‘highlight’ pada warna mata asli korang k!

Mr. L

Almost 3 years ‘u’ have been with me..
‘u’ used to be with me..
‘u’ always help me..in what matter..
Everywhere and anywhere..


iLuVMr.L


*jgn salah fhm ye Mr. Safie..=p Mr.L tu laptop saye..dh almost 3 years Mr.L layan ‘karenah’ saye..
tolong saye completekan assignment, edit picture la, start buat blog nie..hehe..dan mcm2 lagi la..
byk jasa Mr.L..tak sia-sia saye ‘ambil’ awak kat kedai computer dulu..





*Mr. Safie..boleh pinjam jap tak Ms. lappie awk..hehe..actually, saye kesian kat Mr.L nie..takde teman..=p plus, boleh saye tambah koleksi..hehe

Friday, May 14, 2010

MY BELOVED MUM


ini adalah pic mummy saye..
dia seorang pendidik
mummy saye seorang yg sgt2 penyayang
mummy saye la yg mula2 ajar saye erti cinta
saye SAYANG sgt2 kat mummy saye!
LOVE U SOOOOO MUCH!!!




* Bulan Mei nie banyak 'hari peristiwa' compare dgn bulan-bulan lain..

ade Hari Ibu, Hari Jururawat, Hari Guru..

Semua hari-hari tu saye dedicated kat mummy saye..
Beliau seorang ibu, jururawat untuk anak-anak beliau, dan guru kepada anak-anaknya dan juga anak didiknya..
Sometimes, terfikir gak...boleh ke saye pikul tanggungjawab mcm mummy saye..uruskan anak-anak, anak murid kat sekolah tu lg..emmm...sometimes, weekend pun mummy busy dgn kursus2 tu semua...tp mummy masih sempat uruskan hal-hal di rumah sebelum keluar bekerja..saye sgt2 BERBANGGA dgn mummy saye...saye sendiri mempunyai pengalaman menjadi pendidik...even sekejap tp saye tau betapa toughnye mummy saye nk layan karenah budak2 ni...emmm...tak tau nk cakap pe dah..yg saye tau..

saye sgt2 sayang mummy..and daddy saye!









JADUAL PEMULIHAN KESIHATAN TUBUH

Selalunya kita bila kita ada jadual, semua rutin harian kita dpt dilakukan dgn lebih teratur kn?
Ramai org mengakui kepentingan ‘jadual’ atau ‘schedule’ ini. Tak kira la student ke, employer or employee ke,even model dan artis pun ada schedule mereka sendiri..
Secara sedar atau tidak, tubuh badan kita juga memerlukan penjadualan yg teratur bagi memastikan kesihatan tubuh yang unggul.
Sedikit info yang saye nk share dgn korang. (hasil pembacaan saye dlm majalah WANITA)

Mendapat tidur yg mencukupi (ant 6-7 jam bg org dewasa k. Tp kalau bangun Qiamulail tu kurang dari 6jam pun dh cukup ) amat penting utk kesihatan korang. Namun, ramai yg mengabaikan keperluan ini, sama ada busy dgn kehidupan sosial yg menyeronokkan kat luar tu ataupun terlalu sibuk dgn kerja2 yg menimbun kat ofis (bg yg 'terpaksa' buat overnite). Gaya hidup sihat dan amalan permakanan yg baik amat penting supaya tubuh blh menyerap dan mengeluarkan sgla bahan kimia yg tidak diperlukan tubuh mengikut ‘jadual’ . Dan semua proses penyerapan dan pemulihan dlm tubuh kita berlaku secara berperingkat semasa kita sdg tidur..

9pm - 11pm Waktu utk membuang bhn2 toksid (de-toksifikasi) drpd sistem antibodi (nodul-nodul limfa). Tempoh ini seharusnya dimanfaatkan untuk berehat.
11pm-1am Proses de-toksifikasi berlaku pada limfa dan sebaiknya anda berada dlm keadaan tidur yg nyenyak..
1am -3am Proses de-toksifikasi diteruskan ke bahagian pundi-pundi kencing, juga sebaiknya ketika anda tidur nyenyak.
3am -5am Bahagian paru-paru menerima proses de-toksifikasi. Maka tidak hairanlah para penghidap batuk akan mula batuk-batuk ketika ini ( so tak perlu makan ubat batuk supaya tak la ganggu proses nyah-toksid ni - let it be nature ).
5am -7am Proses de-toksifikasi di bahagian kolon ( sepatutnya kita buang air besar pada waktu ni).
7am-9am Penyerapan khasiat dlm usus kecil. (disarankan breakfast..bg yg liat nk breakfast tu, try change your life style – termasuk la saye..hehe..sgt2 malas nk breakfast). Actually, breakfast before 7.30am is really2 good for those yg nk maintain energetic. Adalah lebih baik kalau lewat breakfast (around 9am to 10am) berbanding tak breakfast langsung!

Tidur lewat dan bangun lewat akan menjejaskan proses de-toksifikasi..(emm..28 hari lagi FIFA world cup..confirm akan muncul syndrome baru..tak cukup tidur,exhausted..)
Jadi, pastikan korang mendapatkan tidur yg secukupnya supaya proses nyah toksid dlm tubuh secara semula jadi boleh berlangsung dgn teratur..


Masih belum terlambat utk kita mengubah kepada gaya hidup yg lebih sihat !

ADAMAYA

Semlm saye follow cite ADAMAYA..
Last episode..sgt2 touching lor..bila Maya dah sedar kesilapan yg dia pernah buat, dan dia cuba minta maaf kat Adam..sgt2 touching scene tu..
Memang patut pun Adam jual mahal sebelum maafkan Maya..kalau tak sebelum ni dia sabar je dgn perangai isteri dia..

Emmm..dalam dunia realiti sekarang ni,ada ke husband yg macam tu ek??? Sgt2 sabar dan sanggup merendahkan sedikit ego sendiri.. (hmmm sape nk jawab tu?)

Dan..
..saye dah fall in love dgn lagu ost ADAMAYA..
sempat juga la google lagu tu..

so,jom layaaannn....

Thursday, May 13, 2010

*CuPcAkEs*











*sangat2 tomey














*cedapnye....








terasa starving plak (kononnya la..)

SAYE NK TRY BUAT MACAM TUE GAK!

*tgh google recipes..hehe

SAYA MENGGILAI COKLAT!

saya sgt2 menyukai coklat!

td sempat terjah seorang blogger nie.
ade banyak recipes yg best2..

tak caye try la click kat link nie:

http://yatiememories.blogspot.com


sgt2 cedap semasa saye 'menjamu' mata tadi..
sape nk blanje saye cupcakes! Angkat mouse anda! =p

SAYA MENGGILAI COKLAT!

saye sgt2 menyukai coklat!



kalau nk recipes2 click je kat link di atas..
SGT2 CEDAP! (menjamu mata je..huhu)


sape nak blanje saye nie...

Wednesday, May 12, 2010

*iLuVnAtuRe*






















*the beauty of nature..

SAYE RINDU EX...




















td saye terjah blog >>AnokMeKyAm<<..then saye baca la entry2 yg die type.. saye sgt2 rindu ex-housemate saye =(

* dayoh,aku grab pic nie dr blog mu tau..miss u soooo much!!!

*KoNvO*





*wif my mum..

saye konvo pada 14 Ogos 2009, 3 ari b4 bufday saye..sgt2 hepi..dpt 'hadiah' paling special utk bufday =)

esoknye plak, saye jmpa some1 yg sgt2 special dlm hidup saye..thnx abg..sanggup dtg jauh2 nk celeb bufday came2..=D

SELAMAT HARI JURURAWAT

Sempena hari jururawat nie, saye mengucapkan thnx kepada sume jururawat kat dunia nie, esp jururawat di M'sia..
saye sendiri ade pengalaman dilayan oleh seorang jururawat..
masa tue saye stay jap kat umah sorang member ni, namanye umi..die seorg jururawat.nk dijadikan citer, sampai je kat umah die, saye diserang penyakit demam..xde la critical mane pun..tp saye dilayan cam kat hospital..hehe..siap belikan bubur lagi 2..jgn jeles..hehe..tp saye x ske mam ubat =( pahit lor...


buat umi, selamat hari jururawat =D

*saye dh wish tau pagi2 lagi tue..hehe



SEDIKIT IMBASAN SEJARAH HARI JURURAWAT SEDUNIA.

12 Mei merupakan hari ulang tahun tokoh jururawat Barat yang tidak asing lagi, Florence Nightingale. Hari Jururawat telah disambut oleh seluruh dunia sejak tahun 1965 oleh International Council of Nurses (ICN). Tidak dinafikan sumbangan besar oleh dua golongan ini yang telah begitu banyak menabur jasa dan bakti mereka kepada anak-anak dan kepada segenap lapisan peringkat umur. Di mana-mana sahaja jasa mereka akan diperkatakan dan sumbangan mereka akan diingati. Apabila sakit, kita akan cari mereka. Apabila berduka, kita akan cari mereka. Merekalah Ibu dan merekalah Jururawat kita!

Florence Nightingale, (12 Mei 1820 – 13 Ogos 1910), yang dikenali sebagai Wanita dengan Pelita, adalah perintis kepada kejururawatan. Dia juga terkenal sebagai ahli statistik.Florence Nightingale dilahirkan dalam keluarga berada British di Florence, Itali dan membesar sebagai wanita yang menawan dan periang, yang mempunyai masa depan yang cerah. Didorong oleh apa yang dianggapnya panggilan tuhan, dia membuat keputusan memasuki bidang kejururawatan pada 1845.
Keputusan ini menimbulkan kemarahan dan kesedihan keluarganya. Ini kerana pada masa itu, jururawat tidak mempunyai reputasi yang baik (kebanyakan jururawat adalah wanita miskin), dan wanita British dari keturunan berada sepertinya, dijangka menjadi isteri yang patuh.Sumbangan Florence Nightingale yang paling terkenal adalah semasa Perang Crimea. Hatinya tersentuh mendengar berita penderitaan tentera yang tercedera dan terbiar dalam hospital yang kotor.Bersama-sama dengan 38 jururawat lain, Florence Nightingale pergi ke Scutari (kini di terletak Istanbul). Dia menghidupkan kembali konsep penjagaan kebersihan hospital dan kaedah jagaan oleh jururawat. Dia memberi penekanan kepada pemerhatian teliti dan peka kepada keperluan pesakit.Walau bagaimanapun, jumlah tentera yang meninggal di hospitalnya tidak menurun, sebaliknya meningkat. Kebanyakannya akibat jangkitan tifus, demam kepialu, penyakit Taun dan disenteri, dan bukan akibat cedera perang. Siasatan pada 1855 menyimpulkan kematian tersebut akibat kebersihan sekeliling (sanitasi) yang kurang baik. Florence Nightingale membantu pesakit-pesakit lebih selesa sebelum kematian mereka, tetapi gagal menyembuhkan mereka.Florence Nightingale kembali ke England sebagai wira pada 7 Ogos 1857. Dia berpindah dari Buckinghamshire ke Piccadilly, London di mana dia jatuh sakit agak teruk pada 1896. Dia meninggal dunia pada 13 Ogos 1910. Penawaran pengebumian di Westminster Abbey telah ditolak oleh saudaranya, dan dia dikebumikan di tanah perkuburan St. Margaret Church di East Wellow, England.
Sumber Sejarah http://ms.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale

Tuesday, May 11, 2010

JOM!

jom balik!
memandangkan Dato' xde dtg opis arini, so saye byk enjoy maa..surfing internet..hukhukhuk..
japg nk balik dh..ari mau ujan lor...nasib baik ader bawak payung..(saye ingat pesan some1..hikhik)


esok story lagi..daaaa....

CAHAYA dlm KEGELAPAN

entri nie ditype sempena perubahan blog saye yang baru nie..hehe




* insyaAllah, akan ada byk story yg saye akan share ngan sume =)

ACTIVATED

ALHAMDULILLAH..
blog saye dh blh diaktifkan..
Related Posts with Thumbnails