*KisAh MeReKa*

Monday, May 17, 2010

SENTIASA BERKOMUNIKASI DGN PASANGAN


Berkomunikasi bermaksud adanya pertukaran maklumat dan perasaan. Contohnya, sama2 berbual, bergurau, share idea, makan bersama-sama, beriadah bersama2, dan pelbagai aktiviti lain yg dilakukan secara bersama-sama dan dalam keadaan yg mesra, bukannya membatukan diri seperti patung!

Bila dah dapat title husband n wife, masing-masing mcm dah dh kurang berkomunikasi compare time zaman bercintan-cintun dulu (kalau boleh, hari-hari nak dgr suara!). Bagi mereka ini, cukuplah isteri atau suami tahu status masing2, faham dgn kesibukan yg dialami dan pandai2lah membawa diri..Zaman serba maju, bergerak selangkah je memerlukan duit..so kena la work harder..Kalau benar pun pandangan tu, kenapa mesti korbankan insane tersayang???

Kerja la..belajar la..do it..tp jgn sampai meminggirkan pasangan dan anak2 anda.

Paling penting, perlu bijak menguruskan jadual kerja anda. Praktikkan masa bekerja di pejabat adalah untuk bagi full attention. Bila waktu pejabat tamat, cepat-cepat pulang ke rumah (jgn melencong tempat lain plak!). Tp sekiranya still ada baki kerja yg tak settle, boleh bawa pulang ke rumah..TP DENGAN SYARAT..lakukan la dulu urusan dgn keluarga anda! Apa urusannya? Solat jemaah sama2, dinner sama2, berbual dgn pasangan dan anak2, check homework anak2, bermesra dgn pasangan anda..then baru la settlekan kerja anda semula. Mungkin dlm lingkungan 10-11pm..lewat? Biar la lewat sedikit, itu la namanya PENGORBANAN untuk yg tersayang!

No comments:

Related Posts with Thumbnails