*KisAh MeReKa*

Friday, May 14, 2010

JADUAL PEMULIHAN KESIHATAN TUBUH

Selalunya kita bila kita ada jadual, semua rutin harian kita dpt dilakukan dgn lebih teratur kn?
Ramai org mengakui kepentingan ‘jadual’ atau ‘schedule’ ini. Tak kira la student ke, employer or employee ke,even model dan artis pun ada schedule mereka sendiri..
Secara sedar atau tidak, tubuh badan kita juga memerlukan penjadualan yg teratur bagi memastikan kesihatan tubuh yang unggul.
Sedikit info yang saye nk share dgn korang. (hasil pembacaan saye dlm majalah WANITA)

Mendapat tidur yg mencukupi (ant 6-7 jam bg org dewasa k. Tp kalau bangun Qiamulail tu kurang dari 6jam pun dh cukup ) amat penting utk kesihatan korang. Namun, ramai yg mengabaikan keperluan ini, sama ada busy dgn kehidupan sosial yg menyeronokkan kat luar tu ataupun terlalu sibuk dgn kerja2 yg menimbun kat ofis (bg yg 'terpaksa' buat overnite). Gaya hidup sihat dan amalan permakanan yg baik amat penting supaya tubuh blh menyerap dan mengeluarkan sgla bahan kimia yg tidak diperlukan tubuh mengikut ‘jadual’ . Dan semua proses penyerapan dan pemulihan dlm tubuh kita berlaku secara berperingkat semasa kita sdg tidur..

9pm - 11pm Waktu utk membuang bhn2 toksid (de-toksifikasi) drpd sistem antibodi (nodul-nodul limfa). Tempoh ini seharusnya dimanfaatkan untuk berehat.
11pm-1am Proses de-toksifikasi berlaku pada limfa dan sebaiknya anda berada dlm keadaan tidur yg nyenyak..
1am -3am Proses de-toksifikasi diteruskan ke bahagian pundi-pundi kencing, juga sebaiknya ketika anda tidur nyenyak.
3am -5am Bahagian paru-paru menerima proses de-toksifikasi. Maka tidak hairanlah para penghidap batuk akan mula batuk-batuk ketika ini ( so tak perlu makan ubat batuk supaya tak la ganggu proses nyah-toksid ni - let it be nature ).
5am -7am Proses de-toksifikasi di bahagian kolon ( sepatutnya kita buang air besar pada waktu ni).
7am-9am Penyerapan khasiat dlm usus kecil. (disarankan breakfast..bg yg liat nk breakfast tu, try change your life style – termasuk la saye..hehe..sgt2 malas nk breakfast). Actually, breakfast before 7.30am is really2 good for those yg nk maintain energetic. Adalah lebih baik kalau lewat breakfast (around 9am to 10am) berbanding tak breakfast langsung!

Tidur lewat dan bangun lewat akan menjejaskan proses de-toksifikasi..(emm..28 hari lagi FIFA world cup..confirm akan muncul syndrome baru..tak cukup tidur,exhausted..)
Jadi, pastikan korang mendapatkan tidur yg secukupnya supaya proses nyah toksid dlm tubuh secara semula jadi boleh berlangsung dgn teratur..


Masih belum terlambat utk kita mengubah kepada gaya hidup yg lebih sihat !

No comments:

Related Posts with Thumbnails